Stort sett handler interaktivitet i klasserom nå om enten interaktive skjermer eller interaktive tavler, men for noen er det også andre flater som bord, vegger og gulv!

Her ser vi litt på hva valgene kan være knyttet til interaktive skjermer.

Tradisjonelt sett har programvare og maskinvare (skjermen) vært tett knyttet i form av at SmartBoard i praksis har vært standarden for å omtale interaktivitet i klasserommet. Smart sin programvare har vært tett knyttet til skjermen, og er det i noe grad fortsatt med endel spesialfunksjoner.

Smartboard er utfordret av Activ Board (Og Activ Panel) i Norge som har sin Activ Inspire. Begge har komplette løsniinger med maskinvare og programvare som passer, og de har flotte programvarepakker som passer i skole og barnehage. Begge har også bygget internasjonale communities med deling av opplegg. Begge har også en gratisvarianter som alle kan bruke, og programvare som kan kjøpes.

I de senere årene har noen skoler/kommuner valgt å skille dette, og forlangt at maskinvaren (monitoren) skal være «uavhengig» og støtte alle brukte operativsystemer (Som i praksis er Windows, MacOS, Chrome, Linux, Android – Merk at IOS ikke støtter touch så dette kan ikke brukes på noen interaktive skjermer utover iPad, iPod og iPhone).

Da finnes det absolutt flere aktører og enda flere løsninger for bruk er tilgjengelige.

Løsningene Fortsatt kan man velge å bruke løsninger fra SmartTech og Promethean – løsningene er lisensbelagte og vil i all hovedsak (med unntak av noen spesielle funksjoner som produsentene knytter til sine egne monitorer/tavler) fungere på alle enheter som støtter touch.

Mange kommuner benytter for eksempel Windows og Office 365. I Windows Store finnes en rekke apper, og. f.eks Microsoft Whiteboard og OneNote er svært utbredt som arbeidsverktøy. I tillegg har Windows 10 innebygget funksjonalitet for håndskrift og touch, og du finner også funksjonalitet for interaktive skjermer/tavler i Edge (nettleseren), Powerpoint, Word, Excel, Sway – i praksis alt fra Microsoft.

Selvfølgelig støtter også en rekke ressurser fra norske forlag slike skjermer – f.eks Salaby, Lokus m.fler.

Da har vi ikke nevnt de utallige ressursene på nett – som også i all hovedsak fungerer godt på interaktive skjermer/tavler.

Tilsvarende rike miljø finnes for Google Apps for education, og Chrome støtter også touch relativt godt.

For mange er dette viktige verktøy som brukes pedagogisk, og det å utnytte funksjonaliteten som ligger i operativsystemet kan være en nyttig ressurs.

Et annet godt verktøy som kan nevnes er Mozabook. Dette er en programvare som er laget for interaktive tavler, har enormt ressursbibliotek og en rekke muligheter. Mulighetene er faktisk nesten uante. Mozabook er helt maskinvareuavhengig og virker på alt.

Her ligger endel strategiske og pedagogiske vurderinger åpne:

 • Skal man sentralisere hvilken programvare som skal brukes?
 • Skal man fokusere på det man allerede har implementert?
 • Har man ressurser til å drive opplæring i spesialprogramvare?
 • Hvilke effekter ønsker man å oppnå med interaktivitet i klasserommet?
 • Hva er det man bruker i dag, og hvilke endringer er ønskelig for oppnå målet?

Kanskje ikke alle disse, eller kanskje endel flere – her må man gjøre en vurdering på arbeidsform, pedagogikk og ressurser man har. En ting er sikkert – får du en demonstrasjon av slik programvare blir du garantert imponert! Derfra til implementering er det et stykke, men har man ressursene og innsatsen blir resultatet ofte godt.

Maskinvare.

Helt ærlig så er mye her likt. Produsentene smykker seg med forskjellige uttrykk på teknologien de har brukt, men i all hovedsak er det mange likhetstrekk.

Vi foreslår at du ser etter dette:

 • Sjekk at produsenten har norske representanter som svarer for garanti. I EU-anbud er dette ikke gitt.
 • Sjekk at du har en god garanti, du burde kunne forvente 5 år. Men sjekk også hva garantien innebærer og eventuelle begrensninger – det finnes endel.
 • Sjekk hvordan du melder feil og hvordan det blir løst. Interaktive monitorer er store og tunge, og ikke så lett å sende fram og tilbake.
 • Sjekk at du har støtte for touch på alle operativsystemene du bruker uten å måtte installere driverSjekk at overflaten er anti-reflektiv, at den tåler røff bruk og an den har nok lys (Min 300 nits, helst 350 nits).
 • Sjekk antall brukstimer som er estimert. Du vil helst ha 30 000 timer.
 • Sjekk opp muligheter for gulvstativ/veggstativ/hev og senk – det kan være nødvendig å ha noen klasserom.
 • Sjekk opp innganger og utganger. Du vil helst ha støtte for 2 enheter som støtter touch samtidig (F.eks en stasjonær og en bærbar, eller en trådløst mottaker og en bærbar).
 • Sjekk også at du har utgang for ekstern lyd. Selvom skjermer kan ha god lyd, vil plassering av høyttalere uansett kunne bli optimal i et klasserom i og med at de vil være tilknyttet skjermen.
 • Sjekk om skjermen har teknologi som «inglass», «optical bonding» eller lignende. Ofte er touchopplevelsen noe bedre her enn på standard glass.

I tillegg må ta stilling til om skjermen i seg selv skal ha funksjonalitet eller om du vil ha dette på dine egne «enheter» som PC/Mac/nettbrett. Noen skjermer kommer med et eget operativ system (Oftest Android, men noen også Windows).

Dette betyr at du kan bruke skjermen uten tilkoblet utstyr, og f.eks laste Apper fra Windows eller Android (Noen skjermer støtter Google Play for nedlasting, andre krever manuell installasjon, eller tillater ikke installasjon av apper). Dette er verdt å tenke gjennom.

Som en av aktørene i markedet representerer vi merker som tilbyr i alle kategorier:

Vivitek tilbyr NovoTouch med Android og innebygget Google Play, og et glimrende system for samarbeid og trådløst tilkobling som den av pakka.

Legamaster tilbyr «rene» skjermer som du kan få uten operativsystem, og legge all annen funksjonalitet på enheten. Skjermene har derimot såkalt «slot» for PC hvis du ønsker PC med Android eller Windows.

Newline tilbyr skjermer med Android for styring og en rekke funksjoner og utfordrer de store merkene i Norge, men har også muligheter for PCer med Windows.