Av Lars Petter Lilleng / 12 Nov 2019

Trådløst bilde - hva må jeg tenke på?

Trådløst bilde - hva må jeg tenke på?

Det finnes nå en rekke forskjellige type løsninger på markedet. Det er ikke så lett å vite hva man skal velge, og det er heller ikke slik at et løsning er rett for alle.

Vi kan organisere de trådløse alternativene i to "hovedkategorier"

  • Kun trådløs bildeoverføring
  • Samarbeidsløsninger

I tillegg er det en del andre faktorer som bør vurderes. Selve overføringen av bilde kan gjøres på flere måter, primært så overfører man enten "punkt til punkt / P2P" eller så overfører man via et WLAN/Trådløst nettverk.

Dette får noen praktiske konsekvenser for hvordan brukerne skal koble seg til!

Tilkoblinger
Ett vanlig scenario er at man kobler en trådløs mottager på bedriftens eller skolens nettverk. Denne kan man da enten nå via det nettverket man allerede er tilkoblet, eller man kan koble seg til et nettverk som enheten lager i det rommet den er. Dette er f.eks hensiktsmessig for å håndtere gjester. Derimot er det mange bedrifter og skoler som har utfordringer med å slippe gjester og andre inn på nettverket, og man har selv forskjellige sikkerhetssoner. Dette kan i de alle feste tilfeller løses ved hjelp av god nettverksplanlegging.

Noen løsninger forutsetter at du plugger inn en enhet(dongle) i PCen som skal kobles til trådløst (oftest via USB). Dette løser problematikken med nettverk, da det ikke spiller noen rolle om brukeren er tilkoblet gjestenettverk/intern-nettverk eller annet. Enheten lager en P2P-tilkobling til mottakeren og dette kjører uavhengig. Utfordringene her kan være at ikke alle tillater USB-enheter på PCen, og det kan noen ganger være utfordringer knyttet til å kjøre filer fra USB. Igjen kan god planlegging og kartlegging avdekke og løse de fleste utfordringer.

Eksempler kan være: NovoConnect, Barco ClickShare og Via.

Endel enheter tilbyr tilkobling via en app du har på enheten din som gir deg god funksjonalitet!

Eksempler kan være: NovoConnect, InstaCast,Via, Clickshare

Den siste muligheten er løsninger som støtter trådløs overføring via andre protokoller, typisk Miracast (Windows, Android), AirPlay (IOS, MacOS) og ChromeCast(Windows, Android). Disse enhetene støtter trådløst bilde uten at du trenger å installere apper eller bruke dongler - støtten er allerede bygget inn i operativsystemet.

Eksempler kan være: NovoConnect (GoogleCast, AirPlay), Screenbeam (Alle), Clickshare (Airplay, GoogleCast)

Miracast har den fordelen at det støtter såkalt P2P-tilkobling. Det vil si at du kan koble til trådløst uten å være tilkoblet bedriftsnettverk (eller det er det samme hvilket nettverk du er tilkoblet). Chromecast og AirPlay krever at du er på samme nettverk som enheten. Miracast støtter også overføring av touch så dette er en kanonfunksjon på interaktive skjermer

Se hvordan Screenbeam fungerer med Windows

Funksjonalitet

Noen løsninger overfører kun bilde og lyd, og dekker dermed et spesifikt behov (Screenbeam, Clickshare). Andre løsninger har tilleggs-funksjonalitet i form av samarbeidsløsninger og apper du kan bruke på f.eks interaktive skjermer. Det kan være tavler, flere samtidige tilkoblinger, avstemminger osv.

Se samarbeidsfunksjoner i NovoConnect

Hvordan velge?

Gjør en vurdering av hva du er på jakt etter. Er det trådløst overføring eller er det samarbeidsfunksjoner du søker mest? Hvordan er fordelingen av brukere? Flest interne eller flest gjester? Ta også en vurdering av nettverksituasjonen og ta det med i vurderingen.

Trådløst bilde er ofte noen du bør diskutere med noen som gjør det mye. Det krever litt planlegging og oppsett for å fungere optimalt. Jeg vil fraråde deg å "teste" flere løsninger uten å gjøre et grundig forarbeid - raske tester uten nettverks planlegging fungere sjelden godt.

I denne posten har vi omtalt følgende produkter:

Barco Clickshare
Benq Instacast
Kramer Via
Vivitek NovoConnect (Føres av AV Solutions)
Screenbeam (Føres av AV Solutions)
AirServer (Føres av AV Solutions)


Forrige

Neste